Turk Hava Yolları’ndan Yeni Boeing 777-300ER Hatları

Turk Hava Yolları’ndan Yeni Boeing 777-300ER Hatları

Türk Hava Yolları bugün itibariyle filosunda 23 adet Boeing 777-300 ER uçağa sahip ve 24’üncüsü olacak olan TC-JLE kuyruk numaralı uçak ise şu sıralarda teslimat hazır durumda ve Boeing’in yuvası Everett’de son kontrolleri yaplıyor.

Havacılık tutkunlarının yakından tanıdığı ve takip ettiği Tanser Akıncı kaptanımız yine bir 777 teslimatı ile görevlendirildi. Kaptanımızın bu yılki ikinci 777 teslimatı ve 2015 yılı Aralık ayında da bazı teslimatları gerçekleştirmişti.

Bu tescile sahip uçağın Türk Hva Yolları tarihinde ayrı bir yeri daha var. Aynı zamanda bu uçak THY’nin 300. Uçağı olma ünvanını taşıyacak. Bildiğiniz üzere, Katmandhu ve İstanbul’da geçtiğimiz yıl meydana gelen talihsiz kazalar nedeniyle 2 adet uçak filodan çıkarılmış ve 300. uçak konusunda yoğun tartışmalar yaşanmıştı. 300. uçağın özel bir livery sahip olması bekleniyordu ancak THY yönetiminden buna ilişkin bir haber gelmedi. Karar verilmesi durumunda boyamının THY Technic’te yapılabileceği konuşuluyor.




Türk Hava Yolları 777 filosunu ciddi oranda artırmaya devam ederken yaz sezounu için de arayışlara hali hazırda başlamış durumda.

Jet Airways’dan wet lease yöntemiyle kiralanan uçakların teslim edilmesi ile birlikte her ne kadar yeni teslimatlar yapılmış olsa da ciddi oranda 777 ihtiyacı bulunmaktadır. Amerika ve Uzak Doğu’da çok büyük oranda 777’ler tahsis edilmekte ve yolcu artışında ciddi artış görülmektedir. Özellikle Tayvan, Japonya, Hindistan, Los Angeles, New York hatlarında tam kapasite ile uçulmaktadır.

Burdaki ihtiyacı ve talebi gören THY yönetimi yaz sezonunu da göz önünde bulundurarak ilave 777 arayışlarına başladı. Bu açığı kapatmak üzere, Kenya Havayolları’ndan 777 alacağı medyaya yansımış durumda. Henüz THY yöneticilerinden buna ilişkin bir doğrulama gelmedi.

Kapasite artışına bağlı olarak öncelikle aşağıdaki hatlarda Airbus a330’lar Boeing 777 ile değiştirilecektir.

Airbus A330’lar  Boeing 777-300 ER ile Değiştiriliyor.

-Istanbul Ataturk - Delhi A330-330 operasyonu ile

-Istanbul Ataturk - Dubai A330-330 operasyonları Boeing 777 ile uçakları ile yapılacaktır.

Prestij Hatlarda Prestij Artışı!

Türk Hava Yolları’nın prestij hatlarından olan New York seferleri TK001, TK002, TK003 ve TK004 uçuş numalarına sahiptir. Uzun yıllar Airbus a3400-300 ler ile yapılan seferler son bir yıllardır A330-300 ile yapılmaya başlamıştı. Eski 343’lerin büyük bölümünün emekli edilmesin yanı sıra, yakıt tasarrufu nedeniyle bu değişikliğe gidilmişti.

Hatta meydana gelen yüksek talebi göz önünde bulunduran yönetim, bu hatta Boeing 777’ler ile devam etme kararı aldı.

Aynı şekilde THY’nin uzun yıllar 343’ler ile devam ettiği, ardından ilk 777’lerin teslim alınmasıyla Boeing 777 ile devam edilen Tokyo Narita hattında, günlük uçuş sayısı ikiye çıkarılmış ve uçusun biri 330 ile diğeri ise 777 ile yerine getiriliyordu. THY yönetiminin aldığı son karar neticesinde, bu hatta günlük her iki uçuşta da 777’ler ile devam etme kararı alındı. THY’nin Japonya’daki Osaka şehrine yapılan günlük seferinde henüz bir değişiklik söz konusu değil.

777’lerin uçuş ağındadaki bir diğer değişiklik ise İstanbul-Los Angeles hattında. Bu hat şirkertin şu andaki en uzun hattı ünvanını elinde bulunduruyor. Haftanın her günü karşılıklı gerçekleştirilen seferler, haftalık 11’e çıkarılıyor. Bu hatta tamamıyla Boeing 777-300 ËR ile uçulacak.



777-300 ER’ye Yeni Görev. Atlanta/ABD!

Havayolu Amerika kıtasındaki uçuş ağını genişletmeye devam ediyor. Frekans artışlarının yanı sıra, yeni hatlar da açmaya devam ediliyor. THY’nin günlük olarak Atlanta hattına uçmaya başlayacağı haberi geldi. Amerika kıtasından yapılan aktarma/transtit yolcu trafiiği ve Star Alliance işbirliği ile THY büyümeye devam ediyor.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uçak Kanatçıkları... Neden gerekli oldukları, avantajları ve tasarım süreci.

Winglets. Why airplanes need wingtips? Are they useful? Any disagvantages?