Turkish Airlines to buy A350 XWB? THY A350 mi Alıyor?

Turkish Airlines to buy A350 XWB?

Turkish Airlines, Turkey’s flagship airline, is in the negotiations with Airbus to require brand new Airbus A350s!

Turkey's biggest airline has more than 160 Airbus aircraft currently in its fleet, 54 of then wide-body aircraft. The airline has been renewing its fleet by eliminating Airbus A340s and ordering new Airbus A330s and Boeing B773s. In addition to 54 Airbus wide body aircraft, the company also has 32 Boeing 773s.

The new assigned board members has a great pressure to acquire more wide body aircraft such as Boeing 747s and Airbus A380s. However, even tough the top management expressed interest on these models, Turkish flag carrier airline has not come up with any order on these model but  shown a great interest on B773s and A330s as the airline finds them more efficient.



Now Turkish Airlines is to have a great step to acquire a brand new Airbus A350s! This is very surprising interest for anyone and has not been announced yet.

The company keeps it very secret as there is no official decision yet. However, Airbus company has invited the captain pilots for Airbus A350 type rating to its headquarters in Toulouse in France! The captain pilots have been having type educations in Air bus simulators for a while and sending the interesting pictures to their followers. 

We are very excited to see brand new Airbus A350s under Turkish Airlines colors!

THY A350 mi Alıyor?

Türkiye'nin bayrak taşıyıcı Türk Hava Yolları Airbus ile A350 alımı konusunda görüşmelere başladı!

 THY, hali hazırda 160'dan fazla Airbus uçağını filosunda bulunduruyor ve bunların 64 tanesi geniş gövdeli Airbus uçakları. Emektar A340'ların filodan çıkararak filosunu gençleştirmeyi hedefleyen şirket, bu uçakların yerini doldurmak ve yeni talepleri de karşılalayabilmek amacıyla A330'lardan ve Boeing 777'lerden yaptığı alımlarına devam ediyor.



Yeni atanan THY yönetiminin üzerinde dünyaca popüler olan ve şirkete prestij kazandıracak olan Airbus A380 ve Boeing 747 alımı konusunda uzun zamandır yoğrun bir baskı var. Önceki yıllarda Malezya havayollarının Airbus A380'lerinin alınabileceği yönünde şirket yetkililerinin açıklamalarının mevcut olduğu da halen hafızalarımızda.

Ancak bu tartışmalar devam ede dursun, THY yönetimi tercihlerini yoğun olarak B777 ve A330 üzerinde kullandı. Çünkü şirketin mevcut hatlarında ve yolcu kapasitesinde bu modeller en doğru seçim olarak öne çıktı. Popüleriteden uzak, rasyonelliği ön planda tutarak alınan kararları de desteklediğimi belirtmek isterim. En azından içinde bulunduğumuz konjontürde ve gelecek iki yıl içindeki tahminlerin etkisinde bu kararlar mantıklı görünüyor.

Konuyu daha fazlda dağıtmadan başlıktaki konuya dönecek olursak, THY filosunu A330s ve B777s ile gençleştirmesine ve büyütmesine rağmen, Boeing'in Dreamliner'ı ve Airbus'ın A350'si konusunda bir adım atmaması uzun zamandır eleştiriliyordu.

Nitekim geçtiğimiz haftalarda THY yönetimi Airbus ile görüşmelere başladı ve tecrübeli Airbus kaptan pilotlarını Airbus'un Touluse'daki merkezine type-rating eğitimleri için gönderdi. Bu hamle pazarlama taktiği olarak Airbus'tan mı geldi bilinmez ama Türk havacılık camaiasında yoğun bir heyecan yarattığı kaçınılmaz.

Airbus A350ler THY'nin mevcut ve potansiyel hatlarında çok doğru bir tercih olacağı kanısındayım. Umarım görüşmeler olumlu sonuçlanır ve Airbus 350'leri İstanbul'da THY renkleri altında görürüz.

Sevgi ve saygılarımla.




Photos: Airbus

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Turk Hava Yolları’ndan Yeni Boeing 777-300ER Hatları

Uçak Kanatçıkları... Neden gerekli oldukları, avantajları ve tasarım süreci.

Airbus A321 NEO 'nun İlk Uçuşu. Artıları ve Eksileri.